Je hebt hem vast gezien: de hilarische video waarin twee kinderen het kantoor van professor Robert Kelly binnenstormen. Het gebeurt terwijl hij een belangrijk live interview geeft voor de BBC. Toen de omroep de video publiceerde, werd deze al snel miljoenen keren bekeken. Viral gaan: het draait allemaal om het maken van een video die mensen leuk genoeg vinden om te delen. Maar hoe doe je dat? Met deze vijf tips kom je een heel eind.
1. Zorg voor een cliffhanger
Een catchy liedje, drie schattige meisjes en een lading roze speelgoed. Veel meer had het Amerikaanse speelgoedbedrijf GoldieBlox niet nodig om viral te gaan. In de video zien we Sabrina, Reese en Raven die kijken naar een speelgoedreclame op televisie. Ze zijn er duidelijk niet van onder de indruk en besluiten met hun tuttige meisjesspeelgoed een enorme Rube Goldberg-machine te bouwen. De video duurt meer dan twee minuten, wat een eeuwigheid is in de reclamewereld. Wat zorgt er dan toch voor dat je blijft kijken? Een cliffhanger! Want als de kettingreactie eenmaal is gestart, wil je natuurlijk wel weten hoe die eindigt. Binnen vijf dagen was de video al meer dan zes miljoen keer bekeken.
2. Gebruik de goede muziek
‘Dumb ways to die’ is een campagne van Metro Trains Melbourne. In de geanimeerde video zien we stripfiguren op domme manieren doodgaan, allemaal om de boodschap te onderstrepen dat je voorzichtig moet zijn in de buurt van het spoor. Een van de domste manieren om dood te gaan, is tenslotte geraakt worden door een trein. Muziek speelt een grote rol in het succes van deze video. Het liedje bereikte binnen 24 uur na de lancering de top tien van iTunes. De songtekst is grappig (‘set fire to your hair, poke a stick at a grizzly bear’) en de melodie zo catchy dat je ‘m na een keer luisteren meezingt. Binnen 48 uur werd de video 2,5 miljoen keer bekeken.
3. Weet wat je doelgroep wil
Als je doelgroep geen fan is van advertenties, dan lanceer je toch gewoon een campagne zonder logo en merknaam? PepsiCo deed het met chipsmerk Doritos. De de-branding is een gedurfde poging om de generatie Z te bereiken. Deze generatie wordt voortdurend gebombardeerd door marketing en advertenties en is als gevolg compleet ongevoelig voor dergelijke berichten. Doritos ging ver en veranderde zelfs zijn websiteadres naar thelogogoeshere.com. Op de productpagina zie je geen afbeeldingen van chipszakken, maar de tekst ‘What products? You already know’. Het is een ultieme manier van Doritos om onder de aandacht te komen bij zijn doelgroep. Na drie dagen was de video al ruim zestigduizend keer bekeken.
4. Vermaak je kijker
Humor is een geweldig ingrediënt om je marketingcampagne tot leven te wekken. Dat heeft het Nederlandse merk YLONN goed begrepen. In de video zien we een jonge vrouw die op een komische manier vertelt wat de voordelen zijn van de ontharingsproducten van het merk, namelijk: geen irritatie meer na het scheren. Met leuke woordspelingen en grappige situaties, wordt deze boodschap overgebracht.
5. Roep emotie op
In de video ‘Love is a gift’ zien we hoe een man de dagen aftelt tot Kerst. Als het eindelijk zover is, opent hij een box met casettebandjes. Hij stopt er een in zijn Sony Walkman om te beluisteren. Op dat moment kom je er als kijker achter dat de bandjes zijn ingesproken door zijn overleden moeder. Ieder jaar met Kerst spreekt ze haar zoon toe. Dit jaar beluistert hij de laatste tape. De tear-jerker werd gemaakt door filmmaker Phil Beastall in 2014, maar de video ging pas in 2018 viral nadat hij hem opnieuw deelde. Dit als reactie op de kerstreclame van John Lewis. De video ‘The boy and the piano’ van de warenhuisketen uit Engeland kostte miljoenen, maar volgens Beastall heb je geen groot budget nodig om je boodschap over te brengen. Hij maakte zijn video met slechts vijftig pond.