IMG_1371-witHij lacht veel, maar achter het vrolijke gezicht gaat een heftig verhaal schuil. Mahmoud (34) vluchtte met zijn vrouw Nadeen en twee jonge dochters voor de oorlog in Syrië. Bij ZB heeft hij nu een werkervaringsplek als grafisch vormgever. Collega Fenna sprak met hem.

In Syrië werden in 2013 al verschillende steden gebombardeerd, maar voor Mahmoud en zijn gezin werd het pas echt gevaarlijk toen ook de regio Homs aan de beurt was. Tijdens de beschietingen vielen honderden doden, waaronder ook familieleden en vrienden.

‘Op straat werd voortdurend geschoten, en mijn kinderen waren altijd bang. Ik wilde dat leven niet voor hen’, vertelt Mahmoud. ‘Ik wilde sterk zijn voor mijn dochters, wilde hen mijn eigen angst niet laten zien. Dat lukte natuurlijk niet altijd, maar meestal wel.’

Spanning

Het gezin liet alles achter en vluchtte met hulp van familie en vrienden van stad naar stad. Vanuit Syrië reisden ze eerst naar Egypte en van daaruit naar Turkije. De opluchting was groot toen zijn vrouw Nadeen een visum voor Dubai kreeg. Mahmoud en de kinderen kregen echter geen visum en dus vertrok zijn vrouw alleen. Toen vervolgens het mobiele netwerk kapot ging vanwege de bombardementen en er geen communicatie mogelijk was, wisten Mahmoud en zijn vrouw lange tijd niet van elkaar of ze in veiligheid waren. Maanden zaten ze in spanning, tot dat het netwerk gerepareerd was en zij eindelijk elkaars stem weer hoorden.

Huis in Ede

In de tussentijd had Nadeen een tijdelijk visum gekregen voor Amerika. Ze maakte een tussenstop in Nederland en vroeg hier asiel aan. Na een half jaar alleen in een asielzoekerscentrum te hebben gewoond, lukte het haar om ook een visum voor Mahmoud en haar dochters te regelen. Met zijn vieren hebben zij nu een huis in Ede. Het gezin heeft een zogenoemde vluchtelingenstatus en kan de komende vijf jaar in Nederland blijven.

Mahmoud Aldaas ZB

Broodje kaas

‘Het welkom in Nederland was warm’, vertelt Mahmoud. Maar het was ook een nieuw en onbekend land, waarin het gezin z’n draai moest vinden. ‘Met alles wat we in Syrië hebben gezien en meegemaakt, is het soms moeilijk om sterk te blijven’, zegt Mahmoud. ‘Elke ochtend word ik wakker om te bedenken hoe ik dat doe, want we willen er het beste van maken. Mijn dochters waren de eerste tijd nog steeds bang. Dus mijn prioriteit was om hun angsten weg te nemen, hen voortdurend te vertellen dat ze hier veilig zijn. We praten in ons gezin altijd over alles, ook over onze gevoelens. En het gaat nu veel beter met ze. Als ik ’s ochtends naar m’n werk ga, huilen ze niet meer. Dat deden ze eerst wel, omdat ze bang waren dat ze mij dan nooit meer zouden zien.’

DSC_3541_LR-witAltijd met een lach

Het tekent Mahmoud dat hij elke dag met een lach en een grappig verhaal bij ZB binnenkomt. Hij heeft bij ons een werkervaringsplek voor tweeënhalve dag per week. We spreken zoveel mogelijk Nederlands met hem en hij maakt onder andere huisstijlen, magazines en presentaties voor onze opdrachtgevers. Ook krijgt hij drie dagdelen in de week Nederlandse les en volgt hij op eigen initiatief twee keer per week een Adobe-training.

Broodje kaas

Mahmoud, wiens favoriete lunch inmiddels een broodje kaas is, werkte voor de oorlog in Syrië en Dubai als grafisch designer voor kranten en magazines. Met allerlei cursussen en vooral nachtenlang achter de computer zitten oefenen, leerde hij het vak. ‘Als het idee in mijn hoofd honderd procent overeenkomt met wat ik op het scherm maak, dan voelt het alsof ik de jackpot heb gewonnen’, zegt hij daar zelf over.

Bij ZB had Mahmoud de afgelopen zes maanden een werkervaringsplek. Wij willen Mahmoud graag aan een baan helpen. Ken jij bedrijven of bureaus waarvoor Mahmoud iets kan betekenen? Neem dan (heel graag!) contact met ons op. Mahmoud wil (typerend voor hem) niet langer van een uitkering gebruik maken. Hij wil hoe dan ook aan het werk. Hij is een autodidact, maar is bekend met vormgevingsprogramma’s als InDesign, Photoshop als Illustrator. Hij is ontzettend leergierig en spreekt en begrijpt na 1,5 jaar zelfs al redelijk goed de Nederlandse taal!
LAATSTE NIEUWS (april 2017) >> Mahmoud heeft een baan! Hij is aan de slag als vormgever bij Twin Media in Culemborg.

 

 

One Response to “Het verhaal van Mahmoud, vormgever uit Syrië”

  1. Mirian

    Wat een prachtig verhaal. Bij dezen wens ik Mahmoud en zijn gezin heel veel succes. Ook een prachtig gebaar van ZB

    Beantwoorden

Reageer