Wil je graag een evenement vastleggen, een boodschap vertellen aan collega’s of gewoon wat meer online aandacht? Dit kan heel eenvoudig; in 5 stappen leg ik je uit hoe je binnen één dag een korte video voor jouw website of social media kunt maken.

Stap 1: Het gereedschap

Wat je nodig hebt, is een iPhone of een smartphone. Ik noem specifiek een iPhone, omdat – vanaf de iPhone 6 – hier standaard het monteerprogramma iMovie op te vinden is. Daarmee maken we stories op Instagram, vlogs van ons werk en produceren we interessante how to-video’s voor YouTube. Je kunt zo’n video dus niet alleen snel maken, maar je kunt het ook meteen publiceren.

Stap 2: Help, wat wil ik eigenlijk vertellen?

Alles begint bij storytelling. Wat is jouw doel en voor wie wil je de video maken? Welk verhaal wil jij vertellen? Als je dit in kaart hebt gebracht, dan weet je ook welke shots je moet maken en welke informatie je hiervoor nodig hebt. Inhoud is altijd leidend. Voor een magazine wordt een formule bedacht, een campagne heeft een communicatieplan en een video bevat een script.

Stap 3: Aandacht trekken

Is jouw idee helder? Dan kun je beginnen met filmen. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten tijdens het opnemen van jouw video:

  • Houd je mobiele telefoon horizontaal. Tegenwoordig is het overigens niet meer zo gek om verticaal te filmen (denk aan de stories van Instagram). Maar om ervoor te zorgen dat jouw video op elk kanaal goed kan worden bekeken – en dat je geen verticale en horizontale beelden door elkaar gebruikt – zou ik voor horizontaal kiezen.
  • Zorg voor een leuke opening, zodat je meteen de aandacht van jouw kijker trekt.
  • Probeer voldoende ruimte (seconden) over te houden bij het maken van een shot of een pan. Dit voorkomt een onrustig beeld. Bovendien zorgt deze ‘extra’ ruimte ervoor dat je makkelijker kunt monteren. Een shot is een stilstaand beeld en een pan is een beweging die je maakt van begin tot eind.
  • Maak shots van groot naar klein. Dus begin met waar jouw verhaal over gaat en ga daarna voor de details. Op deze manier geef je overzicht en is het meteen duidelijk waar je als kijker bent.
  • Zorg ervoor dat het belangrijkste onderwerp of de persoon centraal in beeld aanwezig is. Zo voorkom je dat je naar een ‘lege’ ruimte kijkt.
  • Let op achtergrondgeluid tijdens het filmen. Achtergrondgeluid kan namelijk erg storend zijn.
  • Denk aan de juiste belichting. Tegenlicht van de zon is bijvoorbeeld erg vervelend, maar een donkere ruimte is ook niet echt interessant om naar te kijken.
  • Houd je video kort en bondig. Op lange video’s zit niemand online te wachten… (en kort is écht kort: 30 seconden is eigenlijk de maximale spanningsboog in een wereld met een overload aan content).
  • Probeer tijdens het filmen jouw hand zo stil mogelijk te houden. Heb je geen steady hand? Schaf dan een shoulderpod aan.
  • Mocht er een scène mislukken, weet dat je altijd de kans hebt om een shot opnieuw op te nemen.

Stap 4: (gratis) Monteren

Als je met je iPhone hebt gefilmd, kun je de iMovie-app gebruiken. Deze app is gratis en je kunt er shots mee inkorten, versnellen en vertragen. Bovendien kun je kiezen voor verschillende overgangen en kun je titels toevoegen. Je kunt naast een video ook audio, een foto en een voice-over gebruiken. Nog een belangrijk voordeel is dat er geen watermerk op jouw video verschijnt. Heb je met je smartphone gefilmd, dan beveel ik Movavi Video Editor Plus aan. Dit programma kun je online downloaden. Bij de gratis versie verschijnt wel een watermerk op jouw geëxporteerde video. Je zou hiervoor dus de betaalde versie moeten aanschaffen. Je betaalt hier €39,95 per maand voor.

Stap 5: Jouw werk mag gezien worden

Ben je klaar met monteren? Dan kun je jouw video opslaan en publiceren. Sla je video op onder de hoogste kwaliteit. In het geval van iMovie, sla je jouw video op als HD 720P: 1280 x 720. Monteer je met Movavi? Dan sla je jouw video op in de hoogste kwaliteit met als verhouding 1920 x 1080. Vervolgens kun je de video plaatsen op het door jou gewenste kanaal, zoals Instagram, Facebook, LinkedIn of YouTube. De video kun je bijvoorbeeld ook op het intranet van jouw organisatie plaatsen. Welk kanaal jij kiest, is afhankelijk van waar jouw video over gaat en wie jouw doelgroep is. Probeer er een aantrekkelijke omschrijving aan toe te voegen waarmee je de kijker nieuwsgierig maakt.

Is je telefoonvideo altijd goed genoeg?

Voor het maken van bijvoorbeeld een zakelijke vlog, informatie voor jouw collega’s of het vastleggen van een evenement volstaat jouw mobiele telefoon dus prima. Maar wil je een professionelere video maken, voor bijvoorbeeld een marketingstrategie of wil je een bedrijfsvideo maken? Dan kun je hiervoor beter geen iPhone of smartphone gebruiken. De beeldkwaliteit op een telefoon is tegenwoordig erg goed, maar voor dit soort belangrijke video’s wil je de hoogste kwaliteit garanderen. Een mobiele telefoon is vaak niet stabiel genoeg en heeft een beperkte zoom en audio. Een video voor jouw strategie of over jouw bedrijf heeft bovendien een goed doordacht en creatief plan nodig en een uitgebreid script. Dat maak je niet binnen één dag.

Meer weten over het maken of monteren van een online video? Onze vormgever Arjen weet er alles van, dus vraag maar raak.

Bekijk alle nieuwsberichten