StripglossyEn daar is de tweede aflevering van het blad Stripglossy, 130 pagina’s. Wordt vervolgd! De naam zegt het al: het gaat over strips, er staan strips in, alles glossyglimt op groot formaat. En de makers hebben goed naar andere tijdschriften gekeken: ook hier een gasthoofdredacteur. Een gasthoofdredacteur valt op, maakt mensen nieuwsgierig, zorgt voor meerverkoop, er is een achterban die blind koopt. De gasthoofdredacteur van dit nummer is stripfenomeen Jan van Haasteren, bekend van Baron van Tast en Tinus Trotyl, en bij een groter publiek vooral de man van de vele legpuzzels. (Nog niet genoeg puzzels in huis? Het is 2016, ga naar de Jan van Haasteren Puzzel App). Jan maakte voor deze glossy twee compleet nieuwe verhalen over Baron van Tast, de baron treft André van Duin in een feestwinkel, dus: lach op lach op lach. Hé Jan en waar blijft Tinus Trotyl? Van Haasteren (80): ‘Die had ik eind jaren-70 al voorgoed begraven. Grapjes maken over bommetjes is in deze tijd gewoonweg onverantwoord’. Op pagina 20/21 een typische uitgebreide Van Haasteren-tekening, twee pagina’s kijkplezier met meer dan honderd bijna bejaarden (honderd dezelfde neuzen) in het casino. De vraag is: en waar is deze keer Zwarte Piet? Sint en Piet worden regelmatig in een Van Haasteren-mensenmelée verstopt. Grapje. Jan: ‘Het is jammer dat er de laatste tijd zoveel te doen is over deze figuur. Wie de essentie kent van het Sinterklaasfeest weet dat het is bedoeld om arme mensen iets te geven en te gunnen. Wat kan daar nou mis mee zijn?’

Maar er is meer dan Jan in deze glossy. Bij elkaar zijn 22 stripmakers vertegenwoordigd. Bekend, onbekend, oud, jong. Het leukst is natuurlijk wanneer je wat achter de schermen mag kijken. Dat mag. André van Duin: ‘Vernieuwen lukt niet meer zo goed, maar het publiek zit daar ook helemaal niet op te wachten’. Inderdaad, het grote publiek is als een kind: ‘Mama, vertel nog een keer van Roodkapje’. Ook een mooi inkijkje in de werkkamer van die andere Jan, Jan Kruis van Jan, Jans en de Kinderen. ‘Dit is de knijpstok waarmee ik pennetjes en stukjes stuff van de grond opraap’ (Jan is ook op leeftijd). Striptekenaar Hans van Oudenaarden (van de strip Rhonda. Ja, bloot en rónd): ‘Het dagelijks leven van een stripmaker, daar is weinig blingbling aan. Tótdat het album af is, dan sta je even in de schijnwerpers’. Tekenaar Frans Hasselaar: ‘Talent is een zaadje. En zonder bijkomstige eigenschappen groeit het maar matig’. Ook Dick Matena is gelukkig vertegenwoordigd, met een verstripping van een kronkel van Simon Carmiggelt. Mag daar een boek in zitten, na Turks Fruit en De Avonden, en zoveel meer getekende klassiekers? Leuk idee: De StripBattle.  Drie tekenaars ‘strijden’ tegen elkaar met een éenpagina-strip. Thema, daar is-ie weer: André van Duin. Wint de pagina ‘Effe wachten’ of  gaat de eer naar ‘Het lijden vAn Dr.E?’ Andere oproep: door de jaren heen is Bommel door vier tekenaars getekend. Afgebeeld: vier Bommels. Vraag: ‘Welke Bommel is van welke tekenaar? Mail je antwoord!’

Volgende keer: twée gasthoofdredacteuren! Want de volgende extra dikke Stripglossy heeft een Nederlandse en een Belgische kant. Maar, cliffhangert de redactie: het is nooit zeker of tekenaar Martin Lodewijks op tijd levert. Die ‘kanttekening’ is alvast binnen.

Citaten

‘Troost vind je bij de pastoor, de waarheid bij de bioloog’ (Midas Dekkers over meervoudig gehandicapte kinderen, tijdschrift Lotje&Co)
‘Ik heb een grote neus, mijn oren staan scheef, mijn ogen hangen, ik kreeg al vroeg rimpels, ik ben kaal, heb geen volle lippen, mijn neusgaten zijn ongelijk. Min min min min. Maar het geeft mijn gezicht karakter’ (Wilfried de Jong, tijdschrift Psychologie)
‘Veel mensen die zichzelf zien als gevoelig en introvert zijn in feite verkapte narcisten’ (Boele de Raad, hoogleraar Psychologie, tijdschrift Psychologie)
‘Epke valt voor Linda’ (Epke Zonderland trouwde zijn vriendin Linda Steen. Citaat met deze woordspeling vier keer gelezen. En nu vijf keer)
‘Nee, niet de leukste vader. Hij was er nooit. Overdag moesten we stil zijn omdat hij in bed lag. En om vijf uur ging-ie naar de kroeg’ (André Hazes jr over zijn vader, tijdschrift Linda)
‘Als je Guus Hiddink in een tuinstoel zet, dan klopt dat. Die ziet eruit als de belastingadviseur van Bennie Jolink’. (Nico Dijkshoorn, Voetbal International)

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Reageer