In juni gaf Robbert Zantinge een seminar over communicatie en reputatie voor zo’n honderd schade-experts. Hij vroeg: ‘Wie heeft het 06-nummer van een ervaren communicatieadviseur als morgen ergens de pleuris uitbreekt? Slechts drie mensen staken hun hand op. 

Geen plan…

“Als communicatieadviseur was ik betrokken bij vele crises. Van een zedenzaak tot fraude en van de afwikkeling van een gijzeling tot video-opnamen die viral gingen op Facebook. Er vallen altijd een paar dingen op als ik word gebeld. Veel organisaties zijn niet goed voorbereid en er ontbreekt vaak een plan. Ook komen bedrijven vaak met grote toevalligheid en via-via aan m’n nummer. En ze bellen bovengemiddeld vaak op vrijdagmiddag. Niet elke crisis is namelijk acuut. Soms sluimert er al iets en aan het eind van de werkweek begint het dan toch te kriebelen. ‘Wat als het dit weekend toch bekend wordt? Wat doen we als de Telegraaf belt?’”

Crisiscommunicatie
Persconferentie nadat een patiënte om het leven kwam bij een brand in een operatiekamer van Ziekenhuis Twenteborg in Almelo.

Ervaring

Robbert Zantinge is directeur van ZB Communicatie & Media. Zijn bureau is gespecialiseerd in contentmarketing. Op persoonlijke titel was hij als adviseur betrokken bij tal van crises. Denk aan een zedenzaak in het onderwijs, een grote brand in een ziekenhuis, een grote reorganisatie met ontslagen, bedreiging en intimidatie van personeel, beschuldigingen in een televisieprogramma en diverse reputatie-issues en crises rondom topbestuurders.

Twee tips

“Mijn belangrijkste tips tijdens het seminar; zorg voor een goed crisisplan. Veel scenario’s zijn vooraf te bedenken en te oefenen. En zorg dat je een ervaren team met experts (met hun 06-nummer ;-)) achter de hand hebt. En betrek altijd iemand van buiten. Die kan adviseren zonder directe (emotionele) betrokkenheid en belangen.”

Bel met 06 …

Op zoek naar een 06-nummer van een crisisadviseur? Bel dan even met Pieter Jongkind van Parcival Crisismanagement waaraan Robbert als associé is verbonden. Parcival geeft regelmatig trainingen en workshops en ondersteunt 24/7 tijdens crises.

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Reageer