Een video van een huilend kindje dat niet naar binnen kan bij een kinderdagverblijf. Het gaat vrijdag 4 april viral op Facebook. Honderdduizenden Nederlanders zien de beelden via sociale media en later onder meer bij SBS6, RTL4 en de NOS. ZB-directeur Robbert Zantinge adviseerde de directie van het betrokken Amsterdamse kinderdagverblijf bij de crisis.

Robbert wordt ’s morgens via een collega bij de gemeente Amsterdam gebeld door het kinderdagverblijf. Een uur later is hij in de hoofdstad. Hij zet ter plekke het crisisteam op, schrijft scenario’s voor de communicatie en maakt een statement voor de pers. Online collega Stefan monitort ondertussen vanuit Ede de sociale media en houdt de berichtgeving van de belangrijkste nieuwsmedia in de gaten. Robbert adviseert in de loop van de dag onder meer bij de contacten met ouders, juristen en de toezichthoudende GGD. ’s Avonds organiseert het crisisteam een ouderavond, terwijl de media inmiddels met draaiende camera’s buiten staan. De harde waarheid voor een organisatie met een tot dan toe smetteloze reputatie.

Na een aantal maatregelen en een stevig plan van aanpak, ging het kinderdagverblijf een week later weer open. Crisiscommunicatie is in de loop der jaren een persoonlijke specialiteit geworden van Robbert. Hij adviseerde onder meer bij een zedenzaak op een basisschool, vermeende fraude van een wethouder, een OK-brand in een ziekenhuis en de afwikkeling van een gijzeling.

Share:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someonePrint this page

Meer over:

Reageer